Rajko Vasić: Koalicija SNSD-SDA-HDZ BiH bi bila nacionalni tronožac

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić smatra da bi koalicija SNSD-SDA-HDZ BiH na nivou BiH, ukoliko dođe do njenog formiranja, bila nacionalni tronožac u BiH koji bi poštovao i dejtonsku konstrukciju BiH.

– Nije problem što postoje i druge manje stranke i raznorazne alternative, ali se moraju uvažiti snage koje su preovladavajuće u tri nacionalna segmenta u BiH – rekao je Vasić za Večernje novosti.

 

Prema njegovim riječima, demokratsko pravo je da se i od manjih stranaka napravi većina, a da se relativni pobjednici izbora zaobiđu, ali to stvara probleme u funkcionisanju BiH.

 

Vasić je podsjetio na takve slučajeve i da je sve bilo usmjereno protiv jednog naroda u Federaciji BiH (FBiH).

 

– U prošlom mandatu imali smo primjer i za predstavnike iz Republike Srpske kojima se osvetilo to što su bili vlast na nivou BiH, a nisu bili pobjednici izbora u Republici Srpskoj. Na kraju SDS-u se to osvetilo gubljenjem 50.000 glasova na oktobarskim izborima – pojasnio je Vasić, prenosi SrpskaInfo.

 

Vasić kaže da pri formiranju vlasti na nivou BiH treba poštovati volju birača i da je to jedino ispravno.

 

– U politici u BiH mora se biti racionalni nacionalista. Postoje tri nacije i tri naroda i ne treba se igrati demokratskim improvizacijama. Zato mislim da ako je nešto stabilno u BiH, koja je sva nestabilna, onda su to tri najjače nacionalne stranke – rekao je Vasić.

 

On kaže da su moguće i druge kombinacije, ali najrealnije je da “prođe” koalicija SNSD-HDZ BiH i SDA.

 

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *