Premijeru FBiH oduzeta vozačka dozvola

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) zbog brze vožnje ostaće bez vozačke dozvole.

Novalića je prije nekoliko noći zaustavila patrola Saobraćajne policije Policijske stanice Zapad u Tuzli.

Preciznije, automobil kojim je upravljao Novalić, policijski radar uhvatio je u mjestu Ljubače.

Zbog prekoračenja dozvoljene brzine, policijska patrola izdala je Novaliću prekršajni nalog, u kojem mu je izrečena kazna od 400 maraka, oduzimanje vozačke dozvole na dva mjeseca, a u njegov dosje su, prema odredbama zakona, upisana dva kaznena poena.

Novalić se, kako saznaje Avaz.ba, na mjestu događaja saglasio sa izrečenim mjerama i uredno je potpisao prekršajni nalog.

Stizale molbe

Izvor “Avaza” tvrdi da su narednog dana iz krugova bliskih premijeru Novaliću stizale molbe da se prekršajni nalog “skloni u stranu”, ali tim molbama, prema svemu sudeći, nije udovoljeno.

Šta kaže Zakon

Prema članu 234a Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, “vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je više od 30 kilometara na sat veća od dozvoljene brzine”, kazniće se kaznom u iznosu od 400 KM do 1.000 KM.

Takođe, za ovaj prekršaj, prema Zakonu, uz novčanu kaznu se izriče “zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca do šest mjeseci i dva kaznena boda”, piše “Avaz.ba“,

Policajac u patroli vozaču koji je napravio prekršaj, prema odredbama Zakona, u prekršajnom nalogu upisuje najnižu predviđenu kaznu.

 

Ostavite komentar: