Predsjedništvo BiH bez dogovora o migrantskoj krizi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na današnjoj hitnoj sjednici Predsjedništva, koja je bila posvećena migrantskoj krizi, nije donesena “bilo kakva odluka”.

Dodik je novinarima nakon sjednice rekao da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, jer to nije nadležnost vojske.

“Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim”, rekao je Dodik.

“Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori”, naglasio je Dodik i dodao da nije podržao ni odluku za raspoređivanje Fronteksa /Agencije za zaštitu granica EU/, ocijenivši da bi to značilo samo još “tvrđu” granicu prema Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, radilo bi se o jednoj mazohističkoj odluci koja bi samo povećala probleme krize. “Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procudura govori da će se to vratiti na redovne sjednice”, pojasnio je Dodik.

On je dodao da je odbio i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH, koji je predložio bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović.

“Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu”, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva, zaključivši da je problem s migrantima “serviran” nižim nivoima vlasti.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je kako se Predsjedništvo BiH i sve druge bh. institucije moraju urgentno i odgovorno baviti pitanjem migrantske krize.

“Mislim da je Komšić poudio jednu odluku koja je u skladu sa zakonom. Navodi se angažman vojske koja ne može upotrebljavati oružje. To bi jednostavno bila pomoć Graničnoj policiji BiH. Granična policija je jedina nadležna, ali upotreba Oružanih snaga ne bi bila protivna zakonu”, zaključio je Šefik Džaferović, prenosi Mondo portal.Ostavite komentar: