Održana prva sjednica Predsjedništva BiH – Dodik: Džaferović i Komšić su pristali da se ukloni zastava FBiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon sjednice Predsjedništva BiH da su on i Željko Komšić tražili da se smijeni jedan broj ambasadora BiH.

– Za sedam dana pripremićemo informacije o tome i pripremiti imenovanja za one koji budu razriješeni – rekao je Dodik.

 

Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici usvojena zajednička izjava u vezi evropskih integracija, kao i savjet da se Savjet ministara BiH što prije riješi proces odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije.

 

Govora je bilo i o migrantskoj krizi, a Dodik je kazao da je u BiH registrovano 23 hiljada migranata od čega je većina prošla kroz BiH dok je od 3.500 do četiri hiljade migranata smiješteno u BiH.

Na današnjoj sjednici zaključeno je da se migrantima ne daje pravo azila, a sve sa ciljem sprječavanja unutrašnjih problema. Bilo je govora i o Sporazumu o energetskoj efikasnost sa institucijama Evropske unije, ali i o imenovanjima i razrješenjima nekih ambasadora koje je pored njega tražio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

On je rekao da članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu pristali na izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH kojim je predviđeno isticanje zastave RS, ali da će to pitanje biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Zahvalio se Džaferoviću i Komšiću što su pristali da se iz sale u kojoj je održana sjednica ukloni jedna zastava, a koja prema njegovom shvatanju predstavlja FBiH.

 

Dogovoreno je da se pozovu predsjednici regionalnih zemalja u službenu posjetu BiH. Dodik je kazao i da je odbijen je memorandum koji je potpisao ambasador u Australiji da bi za svoje članove porodice omogućio neke benifite.

 

Na pitanje novinara da li je formiranje Ministarstva za evropske integracije i međunarodne odnose RS neustavno, Dodik je odgovorio da RS ima 72 odsto ovlaštenja kada je riječ o evropskim integracijama.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *