Nova prljava igra da se Hrvati okrenu protiv Srba u BiH

Željko Komšić, aktuelni predstavnik Hrvata u BiH, izostavljen je iz razgovora koji je predsjednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obavio u petak sa hrvatskim opozicionim liderom Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ u Bosni i Hercegovini. Tema razgovora bila je — kako riješiti institucionalnu krizu u BiH.

Da li Izetbegović želi da preko Čovića „pridobije“ Hrvate u BiH za svoje stavove, i može li da uspije u tome?

Politikolog Stevica Deđanski za Sputnik kaže da je jasno kao dan šta Izetbegović želi, jer je shvatio da Komšića niko ne vidi kao predstavnika Hrvata.

Bakirova greška

„Već smo više puta konstatovali da je Komšić hrvatski predstavnik muslimanskog naroda u BiH. To je više puta i sam pokazao, a to se znalo i prije izbora. Ispostavilo se da je igra na kartu Komšića, očigledno, bila pogrešan izbor, jer muslimanima, odnosno Izetbegoviću, nije donijela očekivane rezultate. Izetbegović je shvatio da gubi sve bitke i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu sa Komšićem, i zato je ovaj sastanak sa Čovićem pokazatelj da je toga postao svjestan“, objašnjava naš sagovornik Sputnika.

On napominje i da je prvi pokazatelj da je Komšić suvišan bilo i potpisivanje sporazuma za izlazak iz krize BiH 5. avgusta, koji su potpisale partije SDA, HDZ i Dodikov SNSD.

S obzirom da Izetbegović uporno želi da se usvoji godišnji plan za pristupanju NATO (ANAP), a da za to nema potrebnu većinu sa sadašnjom postavom, vrlo je moguće da pokušava da glasove za to pridobije i od hrvatske opozicije u BiH, koja je, ipak, u bliskim odnosima sa Zagrebom.

Nepristojna ponuda

„Ono čemu mi svi treba da se nadamo, radi mira u regionu i u BiH, je da hrvatski faktor, to jest Čović, neće povjerovati muslimanskim predstavnicima, dokle god je njihov predstavnik Izetbegović. Ako bi se on promijenio, ili ako dođe neko drugi na njegovo mjesto, onda ne bi bilo teško da i sa Srbima nađu zajednički jezik“, vjeruje Deđanski.

Sagovornik Sputnika je uvjeren da iza ovog susreta stoji neka „podla prevara Izetbegovića“, kako bi se hrvatski faktor u BiH okrenuo ka Bošnjacima, a protiv Srba.

„Tješi me da Hrvati znaju kako su izigrani od strane SDA i da ipak neće podleći njegovim marifetlucima, jer i sa Izetbegovićem lično imaju loše iskustvo“, kaže Deđanski.

Čović je, nakon sastanka sa delegacijom SDA u Sarajevu, istakao da će biti potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore, kako bi se pronašlo rješenje za izlazak iz krize u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina.

Na kraju je zaključio da je jedan od rezultata sastanka sa delegacijom HDZ-a i to što će se problemi rješavati na dnevnoj bazi, napominjući da tu ne treba praviti nove probleme u vezi sa većim pitanjima, kao što je NATO pitanje.

Publiée par BL Portal sur Jeudi 26 septembre 2019Ostavite komentar: