Nada Tešanović izabrana za predsjedavajuću Vijeća naroda Republike Srpska

Nada Tešanović iz reda hrvatskog naroda izabrana je za predsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske i u novom mandatu, dok su za potpredsjedavajuće izabrani – iz reda srpskog naroda Vojislav Gligić, bošnjačkog Dževad Mahmutović i iz reda ostalih Јovana Čarkić.

Nakon konstitutivne sjednice, Tešanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je Vijeće naroda podržalo izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih velikim brojem glasova, bez rasprave.

“Održaćemo sjednicu na kojoj će se naći zakon koji se odnosi na promjene ministarstava. Moramo još izabrati komisije Vijeća naroda Republike Srpske”, dodala je Tešanovićeva.

Gligić je, odgovarajući na pitanje novinara da li je i kako moguće ukinuti Vijeće naroda, rekao da to ne može da bude učinjeno bez saglasnosti samog vijeća.

“Od 28 članova Vijeća naroda Republike Srpske i tri kluba – Srba, Hrvata i Bošnjaka, po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba u klubu mogu zaustaviti sve ustavne promjene. Tako da ne mogu pretpostaviti kako se može ukinuti Vijeće naroda i i kako se može ovog trenutka promijeniti Ustav Republike Srpske, osim zajedničkim dogovorom, konsenzusom”, naveo je Gligić.

On je dodao da u Narodnoj skupštini Republike Srpske postoji dvotrećinska većina, ali u Vijeću naroda neće biti moguće vršiti izmjene Ustava bez dogovora sva tri konstitutivna naroda.

“Vrijeme će pokazati da li ćemo se dogovoriti ili ne i da li će Ustav biti promijenjen u narednom periodu”, rekao je Gligić.

Mahmutović je izrazio nadu da će Vijeće naroda i ubuduće biti efikasno kao danas.

“Koristićemo sve ustavom i poslovnikom propisane mehanizme da branimo prava Bošnjaka na ovim prostorima, čime ćemo braniti i pravo na bolji život svih građana”, rekao je Mahmutović i dodao da dijalog i kompromis nemaju alternativu.

On je napomenuo da je Ustav propisao da li i kako je moguće ukinuti Vijeće naroda.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske izabrali su 5. decembra 28 delegata u Vijeće naroda Republike Srpske i to po osam Srba, Hrvata i Bošnjaka, te četiri iz reda ostalih.

Iz reda srpskog naroda izabrani su Živko Marjanac, Miroslav Lazarević, Vojislav Gligić, Dragan Ristić, Ognjen Tadić, Vukota Govedarica, Јasna Lukić i Slavko Dunjić.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Nada Tešanović, Dragana Mikić, Zdenka Gojković, Ivo Bošnjak, Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević, Đuro Ivanović i Ivo Mijić.

Za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Faruk Đozić, Dževad Mahmutović, Mihnet Okić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović i Igor Bošnjak.

Iz reda ostalih izabrani su Radenko Rikić, Danijel Puhalić, Јovana Čarkić i Franc Sošnja

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *