Ministri iz reda hrvatskog naroda neće na sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu

Hrvatski ministri neće doći na sljedeću sjednicu Savjeta ministara BiH, nezvanično saznaje ATV. Staju na stranu SNSD-a, zbog blokade SDA, koja mjesecima odbija da učestvuje u formiranju novog Savjeta ministara.

Ministri okupljeni u HNS nisu se pojavili ni na posljednje dvije sjednice federalne Vlade, takođe, zbog neformiranja vlasti. Još jedan sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA biće održan u srijedu.

Najnoviji zahtjev koji stiže iz stranke Bakira Izetbegovića je formiranje desetog ministarstva na nivou zajedničkih institucija, kako bi Bošnjaci, umjesto tri, dobili četiri mjesta u Savjetu ministara. Iz SNSD-a odgovaraju – neće biti desetog ministarstva, niti dodatne pozicije za SDA.

“U ovom mandatu, Srbima i Republici Srpskoj pripada predsjedavajući i tri ministra, od devet, kao što je to bilo i u prošlom mandatu gdje je bio SDA i imao tri dodatna ministarstva, i tu nikakav presedan, niti bilo šta što bi mi mogli da tražimo da od ranije nije bilo tako”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

SDA ne želi SNSD u vlasti na nivou zajedničkih institucija, i zbog toga će učiniti sve da Savjet ministara što duže funkcioniše u tehničkom mandatu, poručuje Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Vjeruje da su slabe šanse da vlast bude formirana do maja, u roku koji je tražila Evropska unija, jer predstoje praznici koji će proces dodatno usporiti.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, poručuje da je Milorad Dodik taj koji opstruiše formiranje vlasti.

“A onda je na sljedećem sastanku odustao od kompromisnih rješenja, i nakon sastanka počeo da daje jako teške i provokativne izjave. Još uvijek nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo – zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proisteći”, istakao je Bakir Izetbegović.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, u ponašanju lidera SDA vidi dozu kukavičluka, kao i nespremnost na ulazak u vlast sa pobjednicima izbora, a predsjednik Vlade Srpske poručuje da je krajnje vrijeme da se završi priča oko Savjeta ministara.

“Ja ništa tu ne očekujem, jer mislim da tu uopšte nije u pitanju rješavanje bilo kakvog problema. Nema nikakvog problema. To nije nemoguća situacija, da vi sad tu morate dobro da se zamislite kako da riješite tu stvar. Ovde postoji sve. I matematika, imate na zbiru partije koje mogu da čine parlamentarnu većinu, imate jasno izražene pobjednike na izborima, imate jasno izražen koncept vladanja na nivou BiH”, istakla je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

“Mi se zalažemo da se formira vlast. Iako mnogi misle da to SNSD radi da bi samo SNSD bio u vlasti, to apsolutno nije tačno. Nama treba funkcionalna BiH”, naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Četvrtu fotelju SDA je tražila zbog DF-a Željka Komšića, koji je s njima ušao u koaliciju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zakazao je, takođe za srijedu, sjednicu Predsjedništva, koja nije održana četiri mjeseca.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: