Među migrantima u Bihaću i Sarajevu otkriveno pet terorista

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Avganistana, od kojih se njih pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Inspektori za strance su ove osobe locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mjera i radnji profilisanja sigurnosno interesantnih osoba među migrantima te kroz saradnju i razmjenu informacija službe s domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

“Radi se o osobama inicijala G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25) koje predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, kao i osobama Z. U. (22), S. A. (24) za koje služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za njihovo udaljavanje s teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja”, piše u saopštenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dalje se navodi da će kapaciteti i spremnost službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova biti dodatno osnaženi dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

“U saradnji s domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama služba će se odlučno suprotstaviti sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavićemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu s terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana”, zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: