Lajčak: Na štetu Hrvata koji žive u BiH da se njihova situacija politizuje

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak govorio je o pismu trojice svojih prethodnika na poziciji visokog predstavnika u BiH Pedi Ešdauna, Kristijana Švarc-Šilinga i Karal Bilta.

Bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su visoku predstavnicu Evropske unije za inostranu politiku, Federiku Mogerini, i ministre inostranih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH. Izrazili su zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

S druge strane, Lajčak kaže da je upoznat sa sadržajem pisma i da njemu nije predloženo da ga potpiše.

“Nisu meni predložili da ga potpišem, mislim da je to i normalno jer sam ja ministar inostranih poslova. Mislim da je na štetu Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini da se njihova situacija politizuje i da se koriste za bilo kakve prepreke. Svi treba da radimo na tome da se oni osjećaju ravnopravnim, da osjećaju da imaju svoju političku reprezentaciju i da nemaju tih problema koje oni očigledno imaju. Mislim da treba na taj način da radimo jer ovakav način komunikacije samo pogoršava situaciju”, poručio je Lajčak.

Na pitanje da li je izbor Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, protivan duhu Dejtonskog soprazuma, Lajčak je poručio:

“Ja se slažem. On je u skladu sa pismom Dejtonskog ustava, ali nije u skladu sa duhom Dejtonskog ustava. Činjenica je da je izabran glasovima nehrvatskog stanovništva u BiH i kao rezultat Hrvati u BiH ne osjećaju da imaju svog člana Predsjedništva. To je činjenica”.

Kako je naveo, na prošlomjesečnoj debati posvećenoj BiH jasno je rečeno da se situacijom u BiH treba ozbiljno pozabaviti.

“Tu imamo sukob Dejtonskog ustava koji je činjenica i evropskih očekivanja koji su budućnsot za BiH. Mi bi to trebali rjašavati na sistemski način što se danas ne dešava. Logično očekivanje je da se riješi pitanje Izbornog zakona je jedno od prvih očekivanja prema BiH nakon formiranja organa vlasti”, naveo je Lajčak.

 

Izvor:(N1 BiH)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *