Hrvatska: Nema vraćanja imovine BiH

Pitanje vraćanja imovine BiH u Hrvatskoj ne može biti razmatrano, jer sa BiH nije sklopljen bilateralni ugovor, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva državne imovine.

Iz hrvatskog ministarstva navode da Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za rješavanje odnosa među zemljama potpisnicama, zbog čega je potrebno sklopiti dodatne bilateralne ugovore kojima će konačno biti riješena uzajamna prava i obaveze između zemalja potpisnica u pogledu ovih pitanja.

 

“Na osnovu Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je na snagu stupio 14. juna, prvi put je definisana mogućnost Ministarstva državne imovine da svu imovinu koja od raspada SFRЈ stoji neiskorištena, predstavlja opasnost za ljude i drugu imovinu, a istovremeno u njoj leži potencijal za razvoj turizma i privrede, stavi u zakup ili neko drugo raspolaganje dok se pitanje sukcesije ne riješi”, rekli su za portal “Kliks” u Ministarstvu državne imovine Hrvatske.

 

Predsjedništvo BiH ove sedmice jednoglasno je usvojilo zaključak kojim se traži od Ministarstva inostranih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru UN kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRЈ, kojom ga informiše da Hrvatska taj sporazum krši.

 

Najavljeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiti pismo predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću i pri tome zahtijevati da se sporazum o sukcesiji bivše SFRЈ sa svim svojim aneksima u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati u skladu sa međunarodnim pravom kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *