Hoće li i do kad će ovakav penzioni sistem funkcionisati

Penzije za penzionere u Federaciji Bosne i Hercegovine stižu u petak 4. oktobra, najavili su iz federalnog Zavoda PIO/MIO.

Koeficijenti ostaju isti, kazu iz Zavoda, dodajući da pomno prate situaciju nakon što je Vlada FBiH najavila izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Resorni ministar poručuje da penzioneri nemaju razloga za brigu.

Ovo je tipična priča penzionera:

“Nisam zadovoljna, šta sam radila i koliko sam radila u Titinom vaktu, ali eto, dvije penzije, pa pristojno se živi, za razliku od onih koji imaju minimalnu. Meni nije jasno kako žive”, riječi su jedne penzionerke.

A slično je u većini zemalja regije. Branko Bingula iz Zagreba ima 69 godina i nema namjeru uskoro prestati raditi. Bez problema će navijesti prednosti starijih radnika:

“Smireni, ne žure, ne okreću se za svim što treba i ne treba. Ja se odmaram dok radim”.

Zato mu izmjene koje se najavljuju u Hrvatskoj u penzionom sistemu uopšte nisu važne. U ovoj zemlji, naime, radnici ipak više neće morati raditi nakon 65, ali ako žele mogu do 68 pa čak i duže.

“To je pokazatelj da je reforma penzionog sistema vrlo vrlo složena stvar, da treba mnogo znanja, pameti i odgovornosti da se to napravi kako valja”, kazao je Zijad Krnjić iz Zavoda PIO/MIO FBiH.

Istakao je kako reforma koje se dogodila prošle godine a koja je uvedena radila temeljno. Kazao je kako je ovakav sistem dugoročno održiv:

“Pažljivo smo pripremali, naši izračuni pokazuju da imamo definisan na ovaj način sistem sa 40 godina staža, osiguranja, sa 65 godina minimalno starosnom granicom, da je on za jedan duži period održiv, a za neko vrijeme 10-ak, 15-ak godina, vidjećemo kako će se stvari razvijati. Naravno, održiv je ako se demografska situacija bitno ne poremeti”, rekao je Krnjić.

Podsjetimo, u Federaciji BiH posljednjih desetak godina penzijski rast bio je sporadičan. 2011. penzije su povećane za pet posto, a isto toliko 2014. godine. Vlastima je trebao novi zakon i još četiri godine da najnižu penziju podignu za 3,2 posto. No, u Savezu penzionera imaju nove zahtjeve.

“Da se ovaj nivo penzija podigne, jer je ovaj nivo penzija neodrživ, na primjer sada u Federaciji od ovih 400.911 penzionera. Prema našim podacima, 61 odsto penzionera prima penziju do najniže i najnižu. Dakle, to je zabrinjavajuće i to tako ne može da opstane jer su ljudi na najnižem nivou, tj. socijalnom minimumu”, rekao je Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine.

Ali, ministar socijalne politike Vesko Drljača zadovoljan je kako se stvari odvijaju u posljednjih godinu dana.

“Radi se o činjenici da negdje oko 75 odsto penzionog fonda faktički se finansira iz doprinosa, a da Vlada daje oko 15, 16 odsto za određene povoljnije penzije. Taj odnos postoji i on se poštuje. Naplata doprinosa je kvalitetna, Vlada uredno izvšava svoje obaveze tako da penzioneri mogu biti zadovoljni”, kazao je.

A penzioneri se nadaju da će biti bolje.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: