HNS: Deklaraciji SDA nepotrebno se dao značaj jer je nemoguće provesti

Deklaraciji SDA nepotrebno se dao značaj jer je nemoguće provesti. Političke ciljeve javno iskazivati je legitimno ako ne narušavaju demokratske postulate. Ali, jesu li oni realni, ali i opasni kada je riječ o BiH, drugo je pitanje, izjavila je Ljiljana Lovrić, članica Predsjedništva HNS-a BiH i voditeljka Odjela privrede Glavnog vijeća HNS-a.

– Za provođenje ciljeva opisanih u Deklaraciji SDA po važećem Ustavu i zakonima potreban je potpuni konsenzus svih u BiH, a toga nema. Drugi način je da budu nametnuti, što je nemoguće, jer da je neko prije 25 godina smatrao kako BiH treba biti ustrojena na konceptu vladavine većine nad ostalim narodima onda sigurno ne bi bila dejtonska – izjavila je Lovrić.

Ona je dodala kako je opšti utisak da se u BiH namjerno izazivaju tenzije u javnosti i među političkim akterima s ciljem neimplementiranja rezultata izbora ni nakon skoro godinu.

– Moralno i politički odgovorno bilo bi da se svi vratimo dogovoru na koji HNS i svi politički predstavnici Hrvata konstantno pozivaju. Cilj treba biti završetak formiranja vlasti, zaustavljanje daljnjeg urušavanja države, institucija, izgradnja povjerenja i međunarodnog ugleda BiH. Prioritet bi trebao biti pronalazak rješenja i mjera koje će spriječiti negativni trend odlazaka iz BiH – kazala je Lovrić.

Napomenula je da se ovakva, nepovoljna situacija u BiH negativno održava i na prilive inostranih ulaganja te vanjskotrgovinsku razmjenu.

– Ukupna inostrana ulaganja u BiH u 2015. iznosila su nešto više od 300 miliona KM, prošle godine oko 200 miliona, a za prvih šest mjeseci ove godine tek 45 miliona KM, dok je vanjskotrgovinski deficit za prvih šest mjeseci ove godine veći za 12 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. Ovakvi podaci o poteškoćama poslovanja oslikavaju alarmantno stanje u BiH, u svim segmentima, od politike i privrede, i jasan su signal kako se stanje žurno mora mijenjati – zaključila je Ljiljana Lovrić, članica Predsjedništva HNS-a BiH i voditeljica Odjela privrede Glavnog vijeća HNS-a.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: