Džaferović: Dodikova posjeta Beogradu nije zvanična, to je njegov privatni čin

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao kako je današnja posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Beogradu i njegov susret sa predsjednikom Republike Srbije nije bila ni službena, ni zvanična posjeta u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nego isključivo privatni čin.
– Stavovi koje je Milorad Dodik iznio na sastanku sa predsjednikom Republike Srbije i na konferenciji za novinare, nisu, niti se smiju smatrati zvaničnim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – smatra Džaferović.

On je istakao da je zagovaranje “samoopredjeljenja Republike Srpske“ i traženje za to podršku od predsjednika Republike Srbije, predstavlja poziv na direktan nasrtaj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu.
– Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje Bosna i Hercegvina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu. Nikakvog “samoopredjeljenja” bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet – izjavio je Džaferović.

Džaferović je podsjetio da sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone BiH, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva BiH.

 

Izvor:(Klix.ba)

Ostavite komentar: