Dodik: U Predsjedništvu BiH ne postoji konsenzus za NATO, ali ga ima za evropski put

Na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džonom Salivenom konstatovano je da su odnosi BiH i SAD korektni i da je BiH uz partnerstvo sa SAD opredijeljena za izgradnju mira i stabilnosti u regionu.

SRNA saznaje da su članovi Predsjedništva BiH saslušali sa pažnjom poruke zamjenika državnog sekretara SAD.

Dodik mu je prenio da unutar BiH postoji neka vrsta konsenzusa za ulazak BiH u Evropsku uniju, ali ne i za NATO.

On je upoznao Salivena da je Narodna supština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, kako SRNA saznaje, u tom kontekstu naglasio je da je nedavnim formiranjem takozvane vojske Kosova direktno srušen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilnosti.

– Mi smo za mir i stabilnost – rekao je Dodik, naglašavajući “da bi BiH trebalo prepustiti lokalnim političkim akterima i ukinuti međunarodni intervencionizam”, što se vjerovatno odnosilo prije svega na visokog predstavnika u BiH koji, prema mnogima, igra destabilizujuću ulogu u BiH.

SRNA saznaje da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije saglasio sa stavom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koga je iznio sa sastanku sa Salivenom, o pojačanom uticaju Rusije i njenih obavještajnih službi u BiH.

Dodik je rekao da je istina da ima drugih zemalja koje imaju veći uticaj unutar BiH od Rusije.

On se, saznaje SRNA, nije saglasio ni sa ocjenom bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića o “genocidu nad Bošnjacima u BiH”, dodajući da je istina da je jedino ostao neprocesuiran zločin nad Srbima, prenosi RTRS.

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *