Dodik: Nisam otišao u Sarajevo da budem ikebana

Predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ta državna institucija može da ima puni kapacitet samo pod uslovom da na svim sastancima kojima prisustvuje bude istaknuta zastava Republike Srpske, a ako to ne bude učinjeno, neće biti ni sjednice Predsedništva.

„Nisam otišao tamo da primam platu i da budem ikebana. Praksa pravljenja ikebana od srpskih članova u različitim telima biće prekinuta. Ne osporavam zastavu BiH, ali zastava Republike Srpske mora biti tamo gdje sam ja“, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Banjaluci.

Istakao je da predstavnici Srpske žele da budu aktivni učesnici politike koja se usvaja na nivou BiH.

„Predsjedništvo je potpuno razvlašćeno nametnutim odlukama visokog predstavnika i dovedeno do pozicije britanske kraljice, iako piše da je Predsjedništvo izvršno-politički organ BiH, a da su Savjet ministara i svi drugi organi, osim Centralne banke, pomoćni organi Predsjedništva. Samo želim da se to vrati“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavom je propisano da simbole BiH utvrđuje Parlament, a potvrđuje Predsedništvo BiH, ali to nije poštovano u slučaju zastave BiH.

„Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i o njoj nije bilo dogovora, ali je kasnije na nivou parlamenta donesen zakon koji je motivisan isključivo nemogućnošću da se promeni bilo šta od onoga što je visoki predstavnik odredio. Dakle, imali ste situaciju da visoki predstavnik nametne zastavu“, istakao je Dodik, prenosi  RTRS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dodao je da zastava BiH predstavlja i zastavu FBiH i ona se kao takva formalno koristi na osnovu odluka federalnih organa.

„Oni nisu ni bili u prilici da usvoje bilo kakvu drugu zastavu osim da se slože sa tom. U suštini to predstavlja činjenicu da ja kao srpski član Predsjedništva dolazim u radne prostorije gdje postoji zastava BiH i zastava FBiH i da obavljam svoju dužnost prezentovanja i reprezentacije Republike Srpske pod drugim zastavama. To je prosto neodrživa praksa“, poručio je Dodik.

Komentarišući pozive bošnjačkih zvaničnika i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka na poštovanje Zakona o zastavi BiH, Dodik je istakao da je i on za poštovanje zakona, ali ne nametnutih koji mijenjaju suštinu Ustava.

Govoreći o tome da je juče napustio sastanak članova Predsedništva s delegacijom Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, Dodik je rekao da ne izbjegava sastanke, da se obratio na tom skupu, iznio svoj stav da želi dijalog, ali i uslove za održavanje sastanka, prenosi Sputnik.

On je objasnio da je na taj način protekao i sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom.

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *