Čubrilović: Najveći izazov promjene Ustava Republike Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović vjeruje da će Narodna skupština Srpske ostati najefikasniji parlament u BiH i da će joj najveći izazov u narednom mandatu biti najavljene promjene Ustava.

– Prohodnost zakona svakako će biti brža, a mnogo političkih subjekata u skupštinskoj većini ne vidim kao otežavajuću, nego kao olakšavajuću okolnost. To će doprinijeti, nadam se, tome da zakonska rješenja koja donosimo budu što bolja, sadržajnija i primjenjivija. Većina u Narodnoj skupštini, ako je suditi po dvije održane sjednice, je dvotrećinska i veoma stabilna – rekao je Čubrilović za portal Vijesti.ba.

Kao najveće izazove za Narodnu skupštinu, Čubrilović, osim najavljenih promjena Ustava, vidi i niz reformskih zakona koji će se naći pred poslanicima.

– Posebno ćemo se baviti zakonima koji će poboljšati život naših građana. Kada to kažem, prije svega, mislim na zakonska rješenja koja se odnose na jačanje privrede, poboljšanje demografskih prilika i stvaranje uslova za ostanak mladih – dodao je Čubrilović.

Govoreći o inicijativi za ukidanje Vijeća naroda Republike Srpske, Čubrilović je rekao da je Vijeće u više slučajeva zloupotrebljavalo institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa i kada su u pitanju zakoni i akti niže pravne snage, što je često bilo gubljenje vremena i usporavanje rada parlamenta.

– Da nije tako, ne bismo od marta 2009. godine čekali da Vijeće naroda usvoji amandman na Ustav kojim se ukida smrtna kazna ili definiše glavni grad Republike Srpske. I ne samo to, Klub Bošnjaka blokirao je i amandmane na Ustav Republike Srpske kojim se zabranjuje diskriminacija, obezbjeđuje pravo na pravično suđenje, garantuje privatna i javna svojina i njihova jednaka zaštita, štite ljudska prava, garantuje sloboda izražavanja i slično – istakao je Čubrilović.

On je ocijenio da tim amandmanima nije bio ugrožen ničiji vitalni interes i Klub Bošnjaka je blokirao njihovo donošenje, kako je rekao, iz nekih svojih političkih interesa.

Čubrilović je rekao da nema nijednog razloga za to, osim politikanstva i namjerne opstrukcije zakonodavnog procesa u Republici Srpskoj, te bi zato bilo dobro da Vijeće naroda, ovakvo kakvo je, ne postoji.

Govoreći o formiranju nove partije, nakon njegovog isključivanja iz DNS-a, Čubrilović je rekao da bi Demokratski savez u novoj Vladi trebalo da dobije jednu ministarsku poziciju, ali da još ništa nije konačno.

(RTRS)

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *