Crnadak: Sastanak u funkciji dobijanja kandidatskog statusa BiH do kraja godine

Ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak ocijenio je da, današnji sastanak u Sarajevu političkih direktora Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i direktora Radne grupe EU za zapadni Balkan, iz ugla BiH treba da bude u funkciji dobijanja kandidatskog statusa do kraja godine.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo jer je sastanak održan u vrijeme predsjedavanja BiH SEECP-om, ističući da politički direktori zemalja članica EU neposredno utiču na izradu politika koje imaju mnogo uticaja na kreiranje politika po pitanju Balkana.

– Generalno, ocjene su dobre kada je riječ o mogućnosti dobijanja kandidatskog statusa BiH. Mi moramo da razumijemo da to nije kraj puta. Odgovori na Upitnik Evropske komisije jesu značajna stvar, ali ne predstavljaju nikakav poseban cilj – rekao je Crnadak, prenosi SrpskaInfo.

On je istakao da, po pitanju evropskih integracija, najveći posao za BiH tek predstoji između kandidatskog statusa i punopravnog članstva.

– Pozivam sve zemlje članice EU da nam pomognu u dostizanju standarda i jačanju institucionalnih kapaciteta kako bi se omogućio bolji život svakog građanina bez obzira da li živi u Republici Srspkoj ili Federaciji BiH – rekao je Crnadak novinarima.

Crnadak je istakao da je važna podrška EU u oblasti vladavine prava, navodeći primjer da je BiH zemlja u kojoj nije do kraj procesuiran nijedan slučaj korupcije na visokom nivou.
On je ukazao da je nepohodno obratiti pažnju na izvještaj OEBS-a o izborima, ocijenivši ga kao vrlo zabrinjavajući.

– Dva glavna stuba naše spoljne politike su EU i regionalna saradnja. Ovo danas je veliki doprinos daljim razgovorima u regionu kojih nikad nije dosta. Imamo jako tešku prošlost koja nas optrećuje i prouzrokuje političke tenzije zbog čega u regionu moramo imati otvorene sve kanale za razgovore – rekao je Crnadak.

Politički direktor za regionalnu saradnju Ministarstva inostranih poslova Rumunije Antoaneta Barta izrazila je zadovoljstvo što se u Sarajevu prvi put u ovom formatu održava sastanak koji predstavlja most između predsjedavanja Savjetom EU i SEECP-om.

– Rumunija je veliki zagovornik daljeg proširenja EU, jer smo i sami zemlja svjedok koje prednosti u smislu transformacije zemlje donosi proširenje Unije. Spremni smo pomoći i podijeliti iskustva – rekla je Barta.

Ona je istakla da se Rumunija, kao predsjedavajuća Savjeta EU, fokusira na regionalnu saradnju, te pozdravila dobru saradnju sa zvaničnicima BiH u smislu organizacije ovog događaja, korisnog kako za zemlje EU, tako i za zemlje Balkana.

 

Ostavite komentar: