CIK BiH odlučio da se za popunu Doma naroda FBiH koristi popis iz 2013. godine

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Federacije BiH, a to je da će se koristiti popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u ovom Domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Za ovaj prijedlog glasalo je pet članova CIK, dok je dvoje bilo protiv – Suad Arnautović i Ahmet Šantić. Međutim, za njihov prijedlog korištenje popisa stanovništva iz 1991. godine po principu 1/1/1/, troje je bilo “za”, a četvero protiv.

Stvoreni uslovi za formiranje vlasti

Predsjednik CIK BiH Branko Petrić izjavio je da su stvoreni uslovi za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH i da je CIK donio odluku iako ostaju sporenja da li je to trebao učiniti CIK ili zakonodavac.

– Nismo uspjeli da uključimo državljanstva FBiH koji su stanovnici Brčko distrikta. To ostaje zakonodavcu i ustavotvorcu da riješe – rekao je Petrić, prenosi Klix.

Odluka će stupiti na snagu za dan ili dva, odnosno nakon objave u Službenom listu BiH.

Petrić je rekao da ovlašteni apelanti mogu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti danas nakon usvojene odluke. On nije isključio ni da Ustavni sud BiH stavi ovu odluku van snage, odnosno da traži primjenu popisa iz 1991. godine.

Predsjednik CIK-a rekao je da je suštinska razlika s prijedlogom Suada Arnautovića u samom principu, odnosno primjeni popisa iz 2013. godine.

Raspodjela delegata po kantonima

Prema prijedlogu koji je danas uvojio CIK kantoni će delegirati sljedeće kandidate:

Unsko – sanski kanton će delegirati dva Bošnjaka, jednog Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog.
Posavski kanton po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda.

Iz Tuzlanskog kantona bila bi delegirana tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva srpska delegata, te jedan iz reda Ostalih.

Zeničko – dobojski kanton bi imao po jednog delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, jednog iz reda Ostalih, te tri Bošnjaka.

Bosansko – podrinjski kanton imao bi pravo na po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda.

Iz Srednjo – bosanskog kantona delegirana bi bila tri delegata iz reda hrvatskog naroda, te po jedan iz reda bošnjačkog, srpskog i Ostalih.

Hercegovačko – neretvanski kanton bi dao jednog Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina.

Iz Zapadno – hercegovačkog kantona mjesta u Domu naroda FBiH dobio bi jedan Bošnjak, tri Hrvata i jedan Srbin.

Kanton Sarajevo delegirao bi po tri Bošnjaka i Srbina, dva delegata iz reda Ostalih, te jednog delegata iz reda hrvatskog naroda.

Dva delegata iz reda hrvatskog naroda bila bi izabrana iz Livanjskog kantona, dok bi preostala mjesta iz tog kantona popunila tri delegata iz reda srpskog naroda, te jedan iz reda bošnjačkog naroda.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *