Četiri nova ministarstva u Vladi RS

Vlada Republike Srpske uspostaviće četiri nova ministarstva, i to: zasebno Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Nova ministarstva, zapravo će, uz stare obaveze imati i dodatne. Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, u suštini mijenja naziv u Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, ali će se baviti i stranim ulaganjima, kao i  podrškom investitorima i predstavljanjem Republike Srpske u inostranstvu.

 

I oblast industrije, iz resora Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, pripašće novom zasebnom Ministarstvu privrede i preduzetništva. Proširene nadležnosti će po uspostavljanju imati i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrzaovanje i informaciono društvo, jer će se osim nauke i tehnologije, baviti i određenim poslove koje je do sada obavljalo Ministarstvo prosvjete i kulture.

 

“Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo vrši upravne i druge stručne poslove, koji se odnose na: naučnotehnološki razvoj, unapređivanje visokog obrazovanja i razvoj informacionog društva u Republici, kao i izradu i praćenje strategija iz navedenih oblasti; unapređivanje i podsticanje razvoja fundamentalnih razvojnih primijenjenih istraživanja; podsticanje inovatorstva i ekonomskog razvoja kroz upotrebu novih tehnologija; visoko obrazovanje i studentski standard”

 

Kako je i najavljivano, izmjenama Zakona o republičkoj upravi, sa radom će prestati Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica. Te kategorije, ipak, ne treba da strahuje za ostvarivanje prava, jer će većinu poslova, po osnivanju preuzeti Sekretarijat za raseljena lica i migracije.

 

“Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije obavlja upravne i druge stručne poslove, koji se odnose na:

  • – sistem zaštite i ostvarivanje prava raseljenih lica, izbjeglica i povratnika
  • – statusna i imovinska prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika – obezbjeđivanje alternativnog smještaja
  • – obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu izbjeglicama, raseljenim licima i povratnicima u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju
  • –  obezbjeđuje smještaj za socijalno ugrožene kategorije stanovništva po modelu socijalnog stanovanja
  • – predlaže Vladi mjere radi postizanja pozitivnih efekata zakonitih migracija i suzbijanje nezakonitih migracija
  • – reintegraciju državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u Republiku Srpsku po osnovu Sporazuma o readmisiji”

 

Promjene u organizaciji rada ministarstava,Vlada je  prilagodila savremenim potrebama, ali i zbog unaprjeđenja privrede. Za sprovođenje Zakona o republičkoj upravi, koji će se pred poslanicima naći po hitnom postupku, neće biti potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srpske.

 

Izvor:(ATV)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *