Borenović: Presuda teško prihvatljiva za srpski narod

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da će presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora za najveći dio srpskog naroda biti teško prihvatljiva.

Borenović je istakao da ova žestoka i teška presuda izaziva različite emocije kod naroda u BiH i regionu, i da treba biti mudar, trezveno i hladne glave sagledati sve ove aspekte i vidjeti šta to znači za budućnost.

On je istakao da je izuzetno teško za srpski narod da prihvati ovakve navode, te naveo da treba razmišljati kako ići dalje i graditi budućnost u kojoj će se srpski narod osjećati ravnopravno sa drugim narodima na ovim prostorima.

– Treba vidjeti kako hladne glave iz ovog što se dešavalo svih ovih dana, mjeseci i godina napraviti neku vrstu pomaka u budućnost – rekao je Borenović.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Potvrđena je prvostepena presuda kojom je Karadžić proglašen krivim za “genocid na području Srebrenice 1995. godine”, napade na civile tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce

 

(RTRS)

Ostavite komentar: