Borenović: Pelješki most samo je jedno od otvorenih pitanja BiH sa Hrvatskom

Mnogo je otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine sa jedne i Hrvatske sa druge strane, a izgradnja Pelješkog mosta je samo jedno od njih – rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazao je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta veoma složeno i da ga je neophodno vezati uz druga neriješena pitanja koja BiH ima sa Hrvatskom.

– Prije svega, tražićemo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH u Novom Gradu. Takođe, neophodno je konačno utvrditi međunarodnu granicu između dvije zemlje na području opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica – rekao je Borenović, prenoseći stavove PDP.
Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.

– Takođe, kada je u pitanju težak položaja naroda iz BiH u Hrvatskoj, mi ćemo zatražiti formiranja posebne mješovite Komisije Narodne skupštine RS koja bi imala zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj koji nije nimalo zavidan – istakao je Borenović i izrazio stav da će o ispunjenju ovih zaključaka srpski član Predsjedništva BiH informisati Narodnu skupštinu RS u roku od tri mjeseca, prenosi SrpskaInfo.Ostavite komentar: