BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a

Bosna i Hercegovina pozvana je da dostavi svoj prvi Godišnji državni program NATO-u, potvrdio je lider HDZ-a BiH i bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

– Želim da istaknem zadovoljstvo i pozdravim odluku saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO-a u Briselu, gdje je potvrđena spremnost i pozvana BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program. Koristim ovu priliku da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali vjerodostojnost i naše napore tokom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je na kraju i dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcionog plana za članstvo – MAP. Ovo je nesumnjivo pozitivan integracijski korak za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod Bosne i Hercegovine, koji je životno zainteresovan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, preko svojih zvaničnika iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora, najviše je doprinio da NATO ocijeni vjerodostojnim naše napore i pozove BiH da dostavi ANP. Hrvatska demokratska zajednica BiH sa svojim partnerima u HNS-u ostaje do kraja privržena daljoj saradnji i razvoju odnosa s NATO-om, s konačnim ciljem punopravnog članstva u ovom savezu – naveo je Čović.

 

Na početku sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, generalni sekretar Јens Stoltenberg se osvrnuo na današnju temu rasprave, a to je stanje na Zapadnom Balkanu.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *