Milonjić: Krivokapić izdao srpski narod

19.06.2021. | 10:41

Smijenjeni generalni sekretar Vlade Crne Gore Božo Milonjić rekao je da je predsjednik crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić izdao one koji su ga izabrali, a da sluša one koji rade protiv potpisivanja temeljnog ugovora, Srpske pravoslavne crkve /SPC/, mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i NJegove svetosti patrijarha srpskog Patrijaha.

Milonjić, koji je advokat Mitropolije crnogorsko-primorske, potvrdio je da je smijenjen sa mjesta generalnog sekretara Vlade Crne Gore 14. juna i dodao da je to učinjeno isključivo zbog toga što je ostao do kraja pri stavu da treba potpisati temeljni ugovor sa SPC.

“Tražio sam da se ispoštuje obećanje i data riječ. Baš kao što treba ispuniti svaku obavezu na putu evropskih integracija. Svoj stav sam iznio pred patrijahom Porfirijem, tada vladikom Joanikijem, članovima Sinoda, premijerom Krivokapićem, ministrima i savjetnicima”, rekao je Milonjić za portal “IN4S”.

Milonjić je istakao da je uvjeren da nema uzvišenijeg mjesta niti veće dužnosti nego u dvoru Patrijašije reći istinu, te da nije želio nikog da povrijedi, već samo da sačuva dostojanstvo svih koji su to tražili.

“Razriješen sam sa funkcije, ali ne od svojih uvjerenja i obraza. Biće mi drago što ću ostati na strani naroda koji nas je doveo na vlast. Baš kao i predstavnici većine u parlamentu, dužni smo našoj Crkvi da obezbijedimo ravnopravan položaj, onakav kakav imaju i ostale vjerske zajednice u Crnoj Gori”, dodao je Milonjić.

Prema njegovim riječima, biti razriješen od nemoralnih znači biti moralan.

“Biti udaljen od onih kojima riječ ne znači ništa znači biti bliži onima koji drže do obraza i riječi, biti kažnjen od onih koji su zaboravili na svoj narod i njegovu volju znači pripadati svom narodu, građanskoj Crnoj Gori i svojoj crkvi”, rekao je Milonjić.