Vučić nakon samita u Berlinu: Bez pomaka, novi razgovori u Parizu u julu

Zaključak je da nastavljamo razgovore u užem formatu uz posredstvo EU, Njemačke i Francuske o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, kaže Aleksandar Vučić.

Predsjednik je po završetku samitra u Berlinu rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je riječ o dogovoru.

Sljedeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a poslije evropskih izbora.

Predsjednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Vidjelo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

“Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili prije svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao”, rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva losa tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sljedećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živio u vrijeme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS – i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom – te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

“Počeli smo u jednom trenutku i da se osmjehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspjeli da učinimo, iako ne milsim da smopred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način”, ocijenio je on.

“Razumjeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo vidjeli u jednom danu”, rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

“Pokušavali su da pronađu rješenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu”, rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

“Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo”, rekao je Vučić.

Izvor:(B92)

Ostavite komentar: