Tramp otkrio zašto je prekinuo sastanak sa Kimom

Predsjednik SAD Donald Tramp objasnio je nagli i prerani prekid vijetnamskog samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Tramp je na konferenciji za medije nakon samita saopštio novinarima da je ponekad potrebno da se ne brza.

Odgovarajući na pitanje da li je želja Sjeverne Koreje da vidi leđa sankcijama doprinijela prekidu razgovora, Tramp je rekao da jeste.

„U suštini, oni su htjeli da se sankcije ukinu u cjelini, a mi to nismo mogli da uradimo“, rekao je on.

„Nismo ni od čega odustali“, dodao je Tramp, rekavši da se raduje budućim razgovorima sa Sjevernom Korejom. „Oni imaju ogroman potencijal, nevjerovatan“.

„On želi denuklearizaciju, samo želi da radi u oblastima koje su manje važne od onoga što mi želimo“, istakao je Tramp.

Američki predsjednik dodao je da je na kraju prekid samita bio „zbog sankcija“.

Tramp je objasnio da je Kim obećao da ubuduće neće izvoditi nuklearne probe.

„On ima određenu viziju koja se ne poklapa baš sa našom vizijom, ali je mnogo bliže nego što je bila prije godinu dana i mislim da ćemo na kraju stići tamo“, precizirao je Tramp, govoreći o lideru Sjeverne Koreje. „Za ovu konkretnu posjetu odlučili smo da moramo da idemo pješice“.

Tramp je priznao da „postoji jaz“ između dvije strane i rekao je da je Kim spreman da denuklearizuje određene dijelove svoje zemlje „koji su manje važni od onoga što mi želimo“.

Američki predsjednik takođe je rekao da zasad nema dogovora kada će i gdje biti održan sledeći samit sa Sjevernom Korejom.

„Ne. Videćemo šta će biti. Nisam se obavezao“, odgovorio je on na pitanje novinara da li su se strane dogovorile da se održi sledeći, treći samit.

Tramp je naveo i da sada neće pooštravati sankcije i da su one dovoljno jake.

On je istakao i da Kina i Rusija pomažu u rješavanju sjevernokorejskog problema.

„Kina je najveći donator Sjeverne Koreje, do 93 odsto pomoći Sjevernoj Koreji dolazi iz Kine. Kina ima veliki autoritet i mnogo pomaže (u rješavanju). I Rusija takođe mnogo pomaže u tome“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o ulozi Kine u procesu rješavanja problema Sjeverne Koreje.

Samit Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje završio se prije nego što je bilo planirano, bez potpisivanja zajedničkog dokumenta, kako je ranije bilo na dnevnom redu Bijele kuće. Samit u vijetnamskom Hanoju održan je 27. i 28. februara.

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: