Tači: Dobili smo rat sa Srbijom uz veliku cijenu

Predsjednik Kosova Hašim Tači je u obraćanju poslanicima i građanima izjavio da je Kosovo dobilo rat sa Srbijom, ali da je sada na redu da se dobije i mir.

“Sa Srbijom imamo jedan vijek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cijenu. Sada je vrijeme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze. Zato pozdravljam stvaranje Pregovaračke grupe od strane Skupštine Kosova i početak rada na sporazumu sa Srbijom”, rekao je Tači na sjednici koju su bojkotovali poslanici Demokratskog saveza Kosova, Samoopredjeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Prema njegovim riječima, sporazum treba da bude konačan, sveobuhvatan i postignut u mirovnom procesu uz posredovanje EU i uz punu podršku SAD.

“Ovaj sporazum Kosovu treba da donese priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije, dok regionu treba da donese održivi mir i stabilnost”, kazao je kosovski predsjednik.

Podvukao je da je posljednjih dana dobio dva pisma, jedno od predsjednika Francuske Emanuela Makrona i jedno od predsjednika SAD Donalda Trampa.

“Pismo predsjednika Makrona hvali naše angažovanje za mir i stabilnost. Ali je još snažnije pismo predsjednika Trampa, države koja je nama najbliskija. Predsjednik Tramp izdvaja Kosovo kao odlučujući partner za mir i razvoj cijelog evropskog kontinenta”, kazao je Tači, prenose Nezavisne novine.

“Treba da sa najvećom ozbiljnošću shvatimo poziv predsjednika Trampa koji kaže da podstiče mene i lidere Kosova da iskoriste ovaj jedinstveni trenutak i da govore jednim glasom tokom pregovora za mir”, kazao je Tači.

U dijalogu o normalizaciji odnosa imamo podršku najjače države, SAD i podršku EU i njenih država, ističe on.

“Ako izgubimo ovaj trenutak, kako kaže i predsjednik Tramp u svom pismu, bilo bi to tragično vraćanje nazad i gubljenje mogućnosti koja se neće ponoviti dugo vremena. Zato danas kao predsjednik Kosova sa govornice Skupštine Republike Kosovo u ime građana i liderstva Kosova potvrđujem da je Kosovo spremno za dijalog. Kosovo se obavezuje da će postići konačni sporazum sa Srbijom”, kazao je Tači.

On je poručio predsjedniku SAD da građani Kosova sa nestrpljenjem čekaju blagoslov sporazuma u Bijeloj kući pod liderstvom predsjednika Trampa.

 

Ostavite komentar: