Tači će biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK

Glavni švedski radio objavio je da će predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine terorističke OVK.

“Sveriges radio” je takođe izvijestio da su neki od bivših ratnih vođa kosovskih Albanaca, uključujući i Rustema Mustafu i Samija Luštakua, pozvani u svojstvu osumnjičenih za ratne zločine, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Kako se podsjeća, još nije podignuta nikakva optužnica u sklopu istrage koja se vodi već četiri godine.

Sveriges radio navodi i da je Tači jedan od ljudi koji mogu biti predmet Specijalnog suda.

On je prošle godine, u jednom intervjuu u Švedskoj, izjavio da na Kosovu u vezi sa tim “nemaju šta da kriju”. Tači je, kako se podsjeća, tokom rata imao lidersku poziciju u tzv. OVK sve do završetka rata, kada su počinjeni zločini i tamo je kontrolisao sve ključne mehanizme, uključujući obavještajne službe, prenosi Tanjug.

Švedski radio ukazuje da su bivši lideri terorističke OVK sada na čelu vlasti u Prištini, uključujući položaje predsjednika, premijera i predsjednika skupštine. Taj radio podsjeća i da su u raznim procesima protiv pripadnika terorističke OVK mnogi svjedoci mijenjali iskaze, dok su drugi zastrašivani ili likvidirani.

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *