Stoltenberg: Kosovska vojska suprotna preporukama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da namjera Kosova da transformiše svoje bezbjednosne snage u “vojsku” dolazi u pogrešno vrijeme, da je suprotna preporukama mnogih članica NATO-a i da može imati ozbiljne posljedice po evroatlantske integracije Prištine.

Jens Stoltenberg kaže da su NATO ministri na sastanku razmotrili namjeru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u “vojsku”.

 

“Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije”, poručio je Stoltenberg.

 

Naglasio je da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

 

“Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemalja, kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu”, kaže Stoltenberg.

 

Jens Stoltenberg je ponovio da, ukoliko mandat KBS-a evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

 

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

 

“Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti”, zaključio je Stoltenberg.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *