Stefanović: Šta ako i mi ukinemo granicu sa Republikom Srpskom?

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je, nakon sjednice Biroa, da najava ukidanja granice između Kosova i Metohije i Albanije ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba u našoj južnoj pokrajini.

Ministar je rekao da su ovakve najave u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbjednosti UN i da ne samo da narušavaju stabilnost dela naše teritorije, već i stabilnost čitavog regiona, prenosi Sputnik.

„Posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Republika Srbija na ozbiljan i odgovoran način traži od Evrope i sveta da reaguju i spreče dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope“, rekao je Stefanović, te upitao šta bi sad mi trebalo da radimo.

 

Kako kaže, ako bismo se ponašali na isti način, to bi značilo da bi trebalo da isto uradimo sa Republikom Srpskom.

„Onda se postavlja pitanje kako bi svijet reagovao. Da li možete da zamislite da bi svi onda ćutali. Dakle, mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utiče ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već naprotiv, da se naruši“, upozorio je on.

Stefanović nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj je posebno razmatrana aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji.

Stefanović je rekao i da je na sastanku zaključeno da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobaveštajna djelatnost svih službi bezbednosti na teritoriji Srbije.

„Jedna od tema sastanka bila je i zaštita od eventualnog terorističkog delovanja, ali i od svake vrste obaveštajnog delovanja koje može da naruši bezbednost naše zemlje i svih njenih građana. Želimo, takođe, da u periodu kada se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tokom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, naše službe bezbjednosti aktivno deluju i da ne dozvole da bilo ko ugrozi bezbjednost našeg stanovništva ili naše zemlje“, naglasio je Stefanović.

Sjednici Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti prisustvovali su, između ostalog, i direktor Bezbjednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

 

Ostavite komentar: