Šta Erdogan donosi Srbiji?

U ponedjeljak u Srbiju stiže turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sa delegacijom privrednika. Očekuje se da ta posjeta doprinese političkim i ekonomskim odnosima dvije zemlje koji su inače ojačani posljednjih godina.

Trgovinska razmjena je prošle godine premašila milijardu evra, imamo više od 500 turskih kompanija, a za dva dana posjete najavljuje se otvaranje još pet, početak gradnje jedne fabrike i auto-puta između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Turski predsjednik u Srbiju dovodi 200 privrednika i nove turske investicije. Posjetu našoj zemlji obilježiće i kamen temeljac za auto-put između Srbije i Bosne i Hercegovine za koji su pripremni radovi na dionici Sremska Rača – Kuzmin već počeli.

“Ulazi se u jedan ozbiljan investicioni infrastrukturni ciklus sa BiH koji ima za cilj da poveže dvije zemlje. Činjenica je da mi sa BiH imamo najveću trgovinsku razmjenu u regionu, a imamo ubjedljivo najgoru infrastrukturu i ubjedljivo najgoru povezanost i drumsku i željezničku i na svaki drugi način”, kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić smatra da će ovo biti velika olakšica za ekonomiju i izvoznike i da ne treba zanemariti širi društveni značaj.

“Imajući u vidu činjenicu da je nama potrebna stabilnost i pomirenje u regionu, put znači život, put znači olakšanu komunikaciju za veliki broj ljudi i s jedne i s druge strane granice. Tako da ovo jeste jedan veliki ne samo ekonomski, nego mirovni projekat”, navodi Ljajić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je dionica Sremska Rača – Kuzmin samo jedan dio prstena, a da se za drugi dio priprema dokumentacija.

“Za drugi dio prstena između Požege i Kotromana, dužine 63 kilometra, radi se projektno-tehnička dokumentacija. U infrastrukturi ono što se još radi sa Turskom, gdje počinju radovi, jeste dionica rekonstrukcije puta Novi Pazar – Tutin”, izjavila je Zorana Mihajlović.

Povećavaju se izvozne kvote

Od 2010. turske investicije u našu zemlju dostigle su 135,1 milion evra. U Srbiji posluje 515 turskih preduzeća, koja su najviše ulagala u automobilsku, tekstilnu i prehrambenu industriju.

Srbija i Turska od 2010. godine imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini što je robnu razmjenu povećalo četiri i po puta. Ove godine je potpisan novi sporazum koji je ne samo povećao izvozne kvote, već je na listu dospjela i nova roba.

“Ono što je novo od 1. juna ove godine to je juneće meso, rafinisano i nerafinisano suncokretovo ulje, suncokretovo sjeme i soja”, navodi Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne odnose Privredne komore Srbije.

Jovanovićeva je naglasila da su pasulj, boranija i suve šljive roba kod koje su udvostručene kvote.

“Deficit je na srpskoj strani, međutim, ono gdje mi možemo jako dobro da sarađujemo jeste u auto-industriji, metalskoj industriji, u drvnoj, ali i u visokim tehnologijama”, kaže Jovanovićeva.

Više od 30 miliona dolara turskih donacija

Turska je i veliki donator u našoj zemlji, a pomoć realizuje preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju – Tika.

“Od ukupno 48,8 miliona američkih dolara razvojne pomoći koje je Turska pružila Srbiji, preko Tike je realizovano 30,8 miliona dolara te pomoći”, ističe Čala Gultekin Tosbat, koordinatorka Tikine kancelarije za koordinaciju programa u Srbiji.

Gultekin Tosbat je naglasila da su prioritet Tike žene, djeca i ugrožene grupe. “Nas pokreće moto ‘Sve za jedan osmijeh'”, naglasila je Čala Gultekin Tosbat.

Najviše donacija slilo se u projekte unapređenja obrazovanja, zdravstva, socijalne infrastrukture i očuvanja zajedničke kulturne baštine.

 

Izvor.(RTS)Ostavite komentar: