Srbija otvorila još dva poglavlja

Srbija je danas na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila poglavlja 17 – ekonomska i monetarna politika i 18 – statistika, u pregovorima o članstvu u EU.

Srbija je sa dva novootvorena poglavlja u dosadašnjem procesu pristupanja EU otvorila 16 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Delegaciju Srbije predvodi ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, a osim šefova diplomatija EU skupu prisustvuje i komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, prenijeli su beogradski mediji.

Prethodno danas u Briselu Joksimovićeva i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o razumijevanju i tehničkoj ekspertskoj pomoći.

Memorandumom se predviđa nastavak ekspertske pomoći Budimpešte Beogradu u procesu evropskih integracija.

Sijarto je rekao da se Budumpešta uvijek zalagala za proširenje i da će nastaviti da podržava napore Srbije na njenom putu ulaska u EU.

“Nastavljamo da podržavamo napore Srbije da se što prije priključi EU. To je naš bezbjednosni i ekonomski interes”, rekao je Sijarto.

 

On je, uoči Međuvladine konferenciju EU i Srbija, poručio da ne vidi zakonske razloge zašto Srbija još nije otvorila sva pregovaračaka poglavlja, prenose Nezavisne novine.

 

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *