Snažan zemljotres blizu Filipina, opasnost od cunamija

Snažan podvodni zemljotres pogodio je područje u blizini južne obale Filipina, a direktor državne agencije za praćenje potresa savjetovao je stanovnike jugoistočne provincije da se drže dalje od plaža zbog mogućeg cunamija.

Institut za vulkanologiju i seizmologiju Filipina objavio je da je zemljotres jačine 7,1 stepeni po Rihteru zabilježen na dubini od 49 kilometara na udaljenosti od 162 kilometra od provincije Davao Oriental. Istaknuto je da bi moglo doći do pratećih potresa, ali i da se ne očekuje nikakva šteta.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država je, pak, objavio da je zemljotres bio magnitude 6,9 i da se dogodio na dubini od 60 kilometara.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami saopštio je da su opasni talasi mogući u krugu od 300 kilometara oko epicentra zemljotresa, duž obale Filipina i Indonezije.

Renato Solidum, direktor Institut za vulkanologiju i seizmologiju Filipina, rekao je da je veliki cunami malo vjerovatan s obzirom na dubinu potresa i druge faktore, ali je savjetovao stanovnike provincije Davao Oriental i okolnih područja da izbjegavaju plaže u periodu od najmanje dva sata nakon zemljotresa, prenosi N1 BiH.

Agencija za meteorologiju i geofiziku Indonezije saopštila je da potres nije imao potencijal da izazove cunami koji bi pogodio obalu države.

 

Ostavite komentar: