Preminula Mira Marković

Udovica bivšeg predsednika SR Jugoslavije Mirjana Marković preminula je danas u 77. godini.

Mirjana Marković, prva predsjednica Jugoslovenske ljevice (JUL) i supruga nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića umrla je u bolnici u Sočiju, prenose beogradski mediji. Preminula je oko 15 časova po srednjeevropskom vremenu.

Umrla je u Rusiji koja joj je 2010. godine dala azil, pošto je bila u bjekstvu od pravosudnih organa Srbije, koji su za njom raspisali potjernicu u okviru istrage za zloupotrebe sa dodjelom državnih stanova 2000. godine.

Markovićeva je rođena 10. oktobra 1942. u Požarevcu.

Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gdje je i doktorirala.

Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Americko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za medunarodni menadžment u Beogradu. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i pocasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi.

Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. djela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki.

Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu.

Bila je jedan od osnivača JUL-a, koju su činile 23 ljevičarske i komunističke partije.

Do oktobra 2000. godine njena stranka je bila glavni koalicioni partner Miloševicevoj Socialistickoj partiji Srbije (SPS).

Protiv Mirjane Marković je nekoliko godina nakon pada Miloševićevog režima podignuta optužnica povodom tvrdnji tužilaštva da je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja podstrekavala na zloupotrebu službenog položaja, odnosno na dodjelu stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, koja inače nije za to imala zakonom predviđene uslove.

Zbog izbjegavanja suđenja, a potom i bjekstva iz zemlje, srpski Interpol 2005. godine raspisao je potjernicu za Markovićevom.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Rusije 2010. godine saopštili su da Markovićeva u toj državi uživa status političke izbjeglice i da nije moguće njeno hapšenje po poternici srpskog Interpola.

Zbog bjekstva Markovićeva nije prisustvovala ni sahrani supruga, koji je u martu 2005. godine preminuo u pritvoru Haškog tribunala, gdje mu se sudilo za ratne zločine tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Pored optužbi za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, Mirjana Marković je u medijima nezvanično pominjana kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića i Slavka Churuvije, te kao organizator grupe za šverc cigareta, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana.

Prošlog mjeseca Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je poslije 19 godina, osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodjele državnih stanova 2000. godine.

Tom odlukom naloženo je da joj se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve nelogičnosti iz presude i povrede krivičnog postupka. Pri tome je navedeno da nije jasno zbog cega prvostepeni sud nije zakljucio da je krivicno dijele zastarjelo, s obzirom da je Markoviceva optužena da je djelo izvršila u septembru 2000. godine.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: