Potvrđeno: SAD izlaze iz Sporazuma sa Rusijom; Moskva: Odgovorićemo

SAD su zvanično obavijestile Rusiju da su odlučile da izađu iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

– Putem bilateralnih kanala na visokom političkom nivou nam je potvrđeno da je ta odluka konačna i da nema poziva na dijalog – rekao je Rjabkov u intervjuu za Komersant.

Prema njegovim riječima, Vašington nije posebno krio da nije stvar samo u problemima između SAD i Rusije, već i u želji Amerikanaca da se oslobode dogovorenih zabrana koje im ne odgovaraju.

Po ocjenama Vašingtona, Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa “značajno ograničava vojne mogućnosti SAD u projekciji na zemlje koje posjeduju arsenale kopnenih raketa srednjeg i malog dometa i koje u očima Vašingtona predstavljaju prijetnju američkim interesima”.

U slučaju da budu instalirane američke rakete srednjeg i malog dometa na teritoriji koja predstavlja prijetnju za Rusiju i njene saveznike, ona će morati da odgovori, poručio je Rjabkov.

– Moraćemo da preduzmemo efikasne mjere koje će kompenzovati te prijetnje – naglasio je Rjabkov.

– Јasno je da politički dogovori i čak pravno obavezujući sporazumi ne mogu u sadašnjoj situaciji da pruže pune garancije, kao što vidimo na primjeru Vašingtona koji urušava Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa – istakao je zamjenik šefa ruske diplomatije.

On je naglasio da je Rusije predala SAD informacije koje pokazuju da nije testiran domet rakete 9M729 koji je u koliziji sa tačkama gore navedenog sporazuma. Po njegovim riječima, Rusija se čvrsto poštuje sve uslove sporazuma i sve optužbe na njen račun su neosnovane.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *