Potpisan sporazum kojim se traže ostavke Mila Đukanovića i Duška Markovića

Predstavnici crnogorske opozicije večeras su na građanskom protestu “Odupri se – 97000” potpisali sporazum o budućnosti kojim traže ostavke državnog vrha, čelnih ljudi u tužilaštvu i formiranje tehničke vlade.

Predstavnik pokreta “Odupri se” Slaviša Grubiša rekao je da ovim dokumentom zahtijevaju ostavku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, zvaničnika tužilaštva Ivice Stankovića i Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprječavanje korupcije Sretena Radonjica i rukovodstva Radio-televizije Crne Gore.

“Predstavnici građana, zajedno sa poslanicima, obavezujemo se na zajedničku borbu za smjenu vlastu”, navodi se u sporazumu koji su pred više hiljada građana na Trgu nezavisnosti u Podgorici potpisali poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demosa i nezavisni poslanici.

U ime Organizacionog odbora protesta sporazum su potpisali Džemal Perović, Dejan Pejović, Omer Šarkić, Demir Hodžić i Ratka Jovanović Vukotić.

Osnovni predmet sporazuma su uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora, a potpisnici su se obavezali da neće učestovati ni na jednim izborima koji budu održani prije ispunjenja zahtjeva.

Oni su izrazili saglasnost da će se zajednički zalagati za vladu građanskog jedinstva, izbor ministara na paritetnoj osnovi, kao i da premijer ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.

Poslanik Demir Hodžić rekao je da su stali uz narod, te da traže da opozicija i na lokalnom nivou očuva jedinstvo.

“Tražimo da se ne ulazi u koalicije ili bilo koje aranžmane sa DPS-om koji bi mogli da ugroze ove procese. Tražimo da se aktivnije svi uključe u proces promjena, jer svakodnevno treba da postoje akcije građanske neposlušnosti. Protesti i šetnje nisu dovoljni”, poručio je Hodžić

Nakon potpisivanja sporazuma i obraćanja govornika, građani su krenuli u protestnu šetnju

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: