Poruka američkog zvaničnika Tačiju i Haradinaju poslije sastanka

Američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl zatražio je od kosovskog rukovodstva suspenziju taksi na robu iz Srbije i BiH, i poručio da će Priština „platiti cijenu“ ako i dalje bude odgovorna za neuspjeh dijaloga.

„Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspjeh dijaloga, platiće cijenu“, rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.

Hejl je odbacio sve spekulacije da se odnosi Kosova i SAD pogoršavaju, prenio „RTK lajv“, pozivajući se na svoje izvore.

Nakon sastanaka sa kosovskim liderima, predsjednikom, premijerom i predsjednikom skupštine, Hejl je dao intervju za tri kosovska medija, gdje se fokusirao na dijalog između Beograda i Prištine, za koji kaže da bi trebalo da se završi „uzajamnim priznanjem dviju država“.

Hejl je u intervjuu rekao da to zavisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u tom procesu.

On je tokom intervjua bio veoma pažljiv u izboru riječi, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga, a čak je bio oprezan i kada je u pitanju taksa, prenosi RTK2.

Hejl nije komentarisao spekulacije od prošle nedjelje da će vojska SAD napustiti Kosovo ako prištinska vlada ometa dijalog, ali je izjavio da će posvećenost SAD Kosovu ostati nepromenjena.

RTK2, takođe, prenosi da će u ponedjeljak u Prištinu doći dva savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel koji će, kako se očekuje, pojačati pritisak na prištinsku vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog..

 

Izvor:(Sputnik)

 

Ostavite komentar: