Oštra reakcija Rusije: Pod hitno rasformirati sve kosovsko-albanske oružane formacije

Odluka o transformisanju Kosovskih snaga bezbednosti u punopravnu kosovsku armiju predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a njegov cilj je ozbiljno narušavanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu.

„Retorika niza političara iz SAD i Evropske unije, visokih generala NATO-a, koji pokušavaju da ubede sebe i okolinu da odluka Prištine ne mijenja suštinu Kosovskih snaga bezbjednosti izaziva čuđenje. Riječ je o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, a glavna stvar je promjena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz podršku SAD i niza zemalja NATO-a već se vodi pojačana priprema kosovsko-albanske vojske, povećava se isporuka oružja i tehnike Kosovarima“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

 

U saopštenju se ističe da zapadne prijestonice i Brisel ignorišu konstruktivnu i odgovornu politiku Beograda, usmjerenu na traženje kompromisa, smanjenje napetosti.

 

Srpsko rukovodstvo se prije svega suzdržalo od usvajanja mjera kojima bi se odgovorilo na to što je Priština u novembru uvela stoprocentne carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je „praktično usmjerena na stvaranje katastrofalnih uslova za kosovske Srbe i nastavljanje etničkog čišćenja nealbanskog stanovništva“.

 

„Konstatujemo da kosovski ’premijer‘ Ramuš Haradinaj, koji po nalogu SAD vodi politiku zaoštravanja krize, sistematski preteći da će nasilje i rat na Balkanu biti obnovljeni, predstavlja oličenje neodrživosti zapadne propagandne koncepcije koja aktivno nameće stvaranje kosovske ’državnosti‘. Kosovo očigledno sve više postaje tačka nestabilnosti, izvor konfliktnog potencijala u regionu. Posrednička uloga Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine je propala“, naglasilo je Ministarstvo.

 

U saopštenju se takođe ističe da međunarodne snage na Kosovu, pre svega Unmik i Kfor u skladu s odobrenim mandatima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, imaju obavezu da hitno učine sve što mogu da bi se izvršila demilitarizacija i da bi se rasformirale sve oružane kosovsko-albanske formacije.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *