Odgovor na Trampovu odluku: Amerika postala najveći neprijatelj arapskog sveta

Ministarstvo inostranih poslova Sirije smatra američko priznanje prava Izraela nad Golanskom visoravni napadom na suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

„Ovo je napad na suverenitet i teritorijalni integritet Sirije“, prokomentarisali su u sirijskom ministarstvu odluku američkog predsjednika.

„Predsjednik Tramp nema prava da pravno formalizuje okupaciju i zauzme silom tuđe teritorije“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se navodi da su SAD svojom odlukom postale glavni neprijatelj arapskih država, dok su UN izgubile povjerenje i svoj status.

„Ova odluka je ponižavajući šamar međunarodnoj zajednici. Zbog njega su UN izgubile svoj status i povjerenje“, navodi se u saopštenju.

MIP je naglasio da je Tramp prekršio niz rezolucija UN, uključujući 497 iz 1981. godine, priznavši izraelsku okupaciju nezakonitom. Resor je dodao da Sirijci imaju pravo da odgovore svom mogućim sredstvima.

„Ta teritorija će ostati arapska i sirijska“, obećale su sirijske diplomate.

Prema stavu sirijskog ministarstva, ovakva agresivna politika SAD dovodi region i cio svijet u opasnost i podstiče metode vođenja međunarodnih odnosa „u zavisnosti od pravca kojim vjetar duva“.

Ministarstvo je naglasilo da će međunarodna zajednica obavezno odbaciti neodgovornu Trampovu politiku.

Ranije je predsjednik SAD Donalda Tramp u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua potpisao dokument o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

Izvor:(Sputnik)

Ostavite komentar: