Metju Palmer: Ukinuti takse, želimo da nam donesu sporazum

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer ponovio je da bi SAD željele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog sa Beogradom ponovo pokrenuo.

“Čak bi i privremena suspenzija omogućila pokretanje dijaloga (…). Pozivamo Kosovo da suspenduje te carine i omogući povratak dijaloga između Beograda i Prištine”, rekao je Palmer novinarima u Zagrebu gdje je održao predavanje, prenijela je Hina.

On je kazao da SAD podržavaju normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine te postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma koji bi, kako je rekao, u svojoj srži značio međusobno priznanje.

Dodao je i da je “potpuno moguće” da bi jedan takav sporazum uključivao i, kako je rekao, “prilagođavanje” granice između Srbije i Kosova.

“Dogovor dvije strane moraju postići same, on mora biti trajan i sveobuhvatan. U samoj srži toga, za nas, to znači međusobno priznanje”, kazao je novinarima Palmer.

“Potpuno je moguće da bi to uključivalo i prilagođavanje granice između Srbije i Kosova. SAD to ne zagovara, ali ni ne isključuje”, rekao je Palmer.

Prema njegovim riječima, od Beograda bi se očekivalo “priznavanje i prihvatanje Kosova kao suverene i nezavisne države”, a Kosovo bi moralo priznati Srbiju kao svog susjeda, prenijela je Hina.

Ima prostora, ocijenio je Palmer, da strane ispregovaraju sporazum koji bi bio prihvatljiv za javnost i u jednoj i drugoj zemlji.

“Željeli bismo da vidimo da strane postignu sporazum, želimo da nam ga donesu i da ga dobro pogledamo. Ako bi bilo ikakvih nedoumica oko sporazuma mi ćemo to dati na znanje i na tome raditi s uključenim stranama te ga uobličiti u nešto što SAD može prigrliti i potvrditi”, rekao je Palmer.

Upozorio je da je spor između dvije strane izvor nestabilnosti u regionu, dok bi normalizacija odnosa i Srbiju i Kosovo približila evropskim integracijama.

On je pojasnio da bi sporazum između dvije strane morao svakako biti “multivarijabilan” i sadržati političku, bezbjednosnu, privredno-trgovinsku i kulturnu komponentu.

Govoreći o raspravama koje se vode, istakao je da SAD “nije strana u pregovorima”, već da podržava strane da postignu dogovor koji im je prihvatljiv i koji je prihvatljiv za javnost u Srbiji i na Kosovu.

Po njegovom mišljenju, strane nemaju puno vremena na raspolaganju ukoliko svojim građanima žele omogućiti bezbjednost i prosperitet, kao i put u evropsku budućnost.

“Hitno se moraju pokrenuti i biti ekspeditivni kako bi postigli sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i uključivao potpunu normalizaciju odnosa”, istakao je Palmer.

 

Izvor:(B92)

Ostavite komentar: