Merkel: Njemačkoj će u budućnosti trebati migranti zbog demografske strukture

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u Maroku da pojedinačne politike u vezi s migrantskim pitanjem nisu dovoljne, napominjući da je vrlo važno zajedničkim naporima pronaći rješenje.

U gradu Marakešu u Maroku na UN-ovoj konferenciji o migracijama danas je potvrđen globalni sporazum o migracijama kojeg je usvojilo više od 150 zemalja.

Merkel je u obaćanju prisutnima istakla da se cijeli svijet suočava s problemom migracija.

– Ljudska prava se odnose na ljude diljem svijeta, uključujući i migrante – rekla je Merkel te dodala kako je globalni sporazum o migracijama bitan jer obuhvata i pitanje sigurnih i legalnih migracija, naglasivši da su migracije neophodne i za održavanje tržišne dinamike i ekonomskog razvoja.

 

Istakla je da će, ako se ima u vidu demografska struktura Njemačke, njenoj zemlji u budućnosti trebati migranti.

 

Merkel je dala podršku sporazumu za migracije, uprkos neodobravanju SAD-a i još nekih država, pozivajući na borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, prenosi SrpskaInfo.

 

Premijer Maroka, Sadedin Otmani, je kazao da je važno da međunarodna zajednica postupi odgovorno u vezi s pitanjem migracija.

 

Upozorio je da migrantsko pitanje ne smije biti tretirano kao sigurnosno pitanje.

 

– Pitanje sigurnosti ne bi trebalo biti opravdanje za kršenje prava migranata – rekao je Otmani.

 

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres je izjavio da će sporazum biti mapa puta za rješavanje problema s kojima se suočavaju migranti.

 

Dodao je da ovaj sporazum, koji nije pravno obavezujući, predstavlja okvir za međunarodnu saradnju, napominjući da će sporazum omogućiti migrantima da uživaju ljudska prava.

 

Sporazum Ujedinjenih nacija koji daje garancije za sigurno, uređeno i humano kretanje ljudi širom svijeta, usvojilo je više od 150 zemalja u marokanskom gradu Marakešu.

 

Pobornici ovog ugovora navode da migracije mogu pomoći nacionalnim ekonomijama podmlađivanjem radne snage u državama sa starijom radnom snagom i da će uređenim migracijama biti spašeni životi.

 

Oni koji se protive sporazumu tvrde da će on dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i strahuju od upliva migranata.

 

Uz predstavnike šefova i vlada te ostale dužnosnike na visokom nivou, konferencija koja se održava pod okriljem Generalne skupštine UN-a i Kraljevine Maroko okupila je više od 700 učesnika iz civilnog, privatnog i javnog sektora, ali i migranata koji će se, prema najavama, uključiti u rasprave o novim mogućnostima partnerstva i saradnje među državama po pitanju migracija.

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *