Maduro najavio hapšenje Gvajda

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvajdo (Juan Guaido) mogao bi biti uhapšen ako se vrati u svoju zemlju iz posjete Kolumbiji, naznačio je predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) u intervjuu objavljenom u utorak.

– On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone – rekao je Maduro za ABC News.

Venecuelanski vrhovni sud zabranio je Gvajdu da putuje u inostranstvo u januaru. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, prema riječima državnog tužioca Tareka Vilijama Saba (Vilijam Saab), “ozbiljnih krivičnih djela povrede ustavnog porijetka”.

Uprkos tome, Gvajdo je otputovao u kolumbijski granični grad Kukutu tokom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venecueli, što su spriječili venecuelanski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Američkih Država da vojno intervenišu u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti.

Gvajdo je nakon Kukute otputovao u kolumbijsku prijestonicu Bogotu na sastanak Limske grupe, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venecuele.

On je rekao kolumbijskim medijima da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom.

– Nikolas Maduro nije u poziciji da ikoga hapsi u ovoj zemlji… Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnom tijelu… Niko ne može biti iznad zakona – rekao je Maduro za ABC News.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: