Kurcova partija ubjedljivi pobjednik parlamentarnih izbora

Narodna partija Austrije (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca ubjedljivi je pobjednik današnjih prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji, a doskorašnji koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) žestoko je uzdrmana zbog korupcionaške afere i pretrpjela je težak poraz.

OVP je, prema prvim zvaničnim preliminarnim rezultatima na osnovu 46,4 odsto prebrojanih glasova, osvojila 37,2 odsto glasova, što je za 5,7 odsto više nego 2017. godine.

Na drugom mjestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 22 odsto, koja je, međutim, izgubila više od četiri odsto glasova.

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali su na treće mjesto sa 16 odsto glasova, a prijeti im gubitak i te pozicije, pošto bi Zeleni, koji su osvojili 14,3 odsto glasova, nakon prebrojavanja više od milion glasova poslatih putem pošte, mogli da ih preteknu, prenio je Tanjug.

U Parlamentu će još biti partija Neos, koja je osvojila 7,4 odsto glasova, a ispada lista „Sada“ Pitera Pilca, zato što nije prešla cenzus od četiri odsto.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: