Johanes Han u ponedeljak u Prištini: Ukidanje taksi ili izolacija?

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han u ponedjeljak putuje u Prištinu kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao, između ostalog, o taksama uvedenim na robu iz Srbije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posjete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

„Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povlačenje ovih mera i naglasiti potrebu za fokusiranjem na popravljanje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili“, saopšteno je u Komisiji.

 

Planirano je da se komesar Han u Prištini sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i sa predstavnicima opozicije.

 

U Evropskoj komisiji za Tanjug su potvrdili da je Johanes Han povodom nametnutih mera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

 

Iz EU su više puta naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje taksi uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

 

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini zatražila je ukidanje taksi u direktnom razgovoru sa Tačijem.

 

Da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti jedna od glavnih tema Hanovih razgovora, tvrdi i prištinska televizija „Klan Kosova“, koja je objavila da će u tim susretima dominirati četiri teme.

 

Pored teme nametnutih taksi, za koju ta televizija koristi naziv „poštovanje kosovske državnosti tokom procedure ulaska roba na Kosovo“, tu su i sporazum o energetici, vizna liberalizacija i avijacija.

 

Očekuje se da će Han biti veoma oštar kada je reč o taksama od 100 odsto na srpske proizvode i da će zatražiti njihovo ukidanje, navodi „Klan Kosova“ i dodaje da bi Priština, ako se to ne dogodi, mogla da zapadne u političku izolaciju.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *