Haradinaj traži od Srbije da isplati više od 22 milijarde evra

Ako je suditi po posljednjim dešavanjima na relaciji Beograd-Priština, čini se da kosovski premijer Ramuš Haradinaj iz dana u dan pomjera granice bahatosti.

Jedna od posljednjih stvari koja svjedoči upravo o tome, jeste njegov nacrt Sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova od prije nekoliko dana, koji je u stvari više lista nerazumnih i suludih želja. Na te želje, međutim, kovoski premijer nakačio je i cijenu. I to ne malu!

Plan na 30 strana, sa preambulom i 16 poglavlja, u koji je Blic imao uvid, toliko je ekstreman da se može zaključiti da je njegov cilj samo jedan – prisiliti Srbiju na totalo poniženje i kapitulaciju.

Na toj “listi” zahtjeva našli su se isplata ratne odštete, neisplaćenih penzija, dinarske i devizne štednje koje su Albanci imali u bankama u SFRJ, ali i odšteta za socijalna davanja, dječije dodatke, prenos električne energije…

Mada niko, ni u Beogradu, ni u Prištini sa sigurnošću ne može da tvrdi koliko bi ta suma iznosila, Albanci sa Kosova, po svemu sudeći nisu ušli nepripremljeni u ove zahtjeve, već su napravili okvirnu računicu od koje se normalnom čovjeku zavrti u glavi. Riječ je, naime, o 22 milijarde evra i ta suma se odnosi samo na izvjesnu štetu koje je Kosovo pretrpjelo od 1989. do 1999. godine, tačnije tokom perioda sankcija, navodnom krivicom Srbije.

Na čemu se precizno temelji ova suma, koja je kruna potpuno nerazumne liste zahtjeva, niko ne može da tvrdi, ali poznato je odakle je potekla.
Naime, u prištinskim medijima se prije nekoliko mjeseci pojavila priča da su kosovski zvaničnici i analitičari izračunali da je šteta koju je izazvala Srbija na Kosovu prije i za vrijeme rata, tačnije od 1990. do 1999. godine, veća od 22 milijarde evra. Nju bi, po njima, trebalo da plati Srbija i to, kako se navodi u Rezoluciji, ukoliko želi sveobuhvatni sporazum sa Prištinom.

Za penzije 1,2 milijarde evra

Postoji, međutim, još jedna cifra oko koje u Prištini nema dileme. Poslanik u kosovskoj skupštini i potpredsjednik opozicione “Alternative” Iljir Deda, za Blic tvrdi da da je poznato koliko Beograd duguje Prištini za neisplaćene penzije Albancima.

– Srbija duguje Kosovu 1,2 milijarde evra na osnovu toga što je 1999. godine prisvojila penzioni fond na Kosovu u koji su građani uplaćivali doprinose – kaže on i dodaje da je tu brojku potvrdila i Evropska unija, o čemu, međutim, nema dostupnih tragova.

Ceh koji bi Haradinaj da svali Srbiji na leđa se tu, međutim, ne završava. U planu koji je poslat ambasadama zamalja Kvinte u Prištini, formalizuje se zahtjev da Kosovo praktično postane ravnopravan učesnik u sukcesiji, na osnovu sporazuma iz 2001. godine čije su potpisnice bivše republike SFRJ. Zanemaruje se činjenica da KiM nije bila Republika u sastavu SFRJ, već pokrajina u Srbiji koja je, kao nerazvijeno područje, bila izuzeta od izdvajanja za savezne organe.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *