Haradinaj ne odustaje od taksi, napustio sastanak sa američkom delegacijom

Sat i po od početka sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost, premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izašao je iz kabineta kosovskog predsjednika Hašima Tačija, a da pritom nije želio da komentariše o čemu se razgovaralo sa predstavnicima Trampove administracije.

U prolazu, Haradinaj je, kako je prenijela prištinska „Gazeta ekspres“ samo kratko rekao: „Želim vam dobrodošlicu sutra“.

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a „Ekspres“ saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi.

Inače, predsjednik parlamenta Kadri Veselji nije prisustvovao sastanku, napominje „Ekspres“.

Do sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost, koju predvodi šef za evropska pitanja Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH, prenosi Sputnik.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu mjeru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

„Ekspres“ piše da su Tači i Haradinaj jedini politički i institucionalni lideri Prištine koji su se sastali sa administracijom SAD povodom taksi.

Pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da nema nijednog ubjedljivog razloga koji bi mogao da opravda činjenicu da Veselji ne prisustvuje ovom sastanku. Navodno, dnevni plan rada Veseljija nije predvidio taj susret.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posjete tokom koje su se sastali sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, prenio je Tanjug. Oni su u Beogradu potvrdili da SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i suspenziji nametnutih taksi.

 

Ostavite komentar: