Guskova: Dve decenije kasnije, pokazalo se da je Srbija 1999. branila Rusiju

Jelena Guskova, inostrani član SANU, izjavila je da je 1999. godina pokazala da je Srbija zapravo tada branila Rusiju, da je branila granice pravoslavlja i slovenstva, samim tim Srbija je ratovala da Rusija postane svjesna svoje uloge u savremenom svijetu.

Tek poslije 20 godina izgleda da je Rusija nešto shvatila“, istakla je.

U osvrtu na dešavanja prije 20 godina, Guskova je navela da je od početka NATO bombardovanja Rusija pokušavala da podrži SRJ diplomatskim sredstvima, međutim, Rusija nije mogla u toj podršci da ode predaleko jer je iščekivala pomoć od Zapada i MMF-a.

Uprkos tome, navela je, građani Rusije su širom zemlje masovno protestovali protiv NATO agresije, a u mnogim gradovima su se sastavljali spiskovi dobrovoljaca koji su željeli da dođu u Srbiju i pruže joj pomoć.

„Tokom dva najteža mjeseca za Balkan, stav Rusije se mijenjao u više navrata. Vrlo brzo su u Moskvi i drugim gradovima zabranjeni protesti pred stranim ambasadama, a vladala je ideja da Rusija ne treba da bude uvučena u rat. Čak je u jednom trenutku Boris Jeljcin telefonirao Bilu Klintonu i rekao da postoji želja unutar Dume da se Beogradu isporuči oružje koje bi onemogućilo pilotima NATO-a da izvršavaju borbene operacije“, rekla je.

Osvrnula se i na ulogu Viktora Černomirdina i ocijenila je kao izdajničku.

Istovremeno, govoreći o rezultatu bombardovanja, Guskova je navela da je Jugoslovenska vojska u tom periodu projavila nevjerovatan heroizam.

„Vojska Jugoslavije je uspjela da očuva svoj potencijal — NATO nije slomio njenu borbenu gotovost. Ljudi nisu posrnuli i nisu se borili protiv vlasti Slobodana Miloševića. Plan NATO-a je propao, patriotizam cijelog naroda je pobijedio. NATO nije odnio vojnu pobjedu, a generali Alijanse nisu uspjeli da objasne kako je vojska Jugoslavije uspjela da očuva svoje resurse“, istakla je.

Međutim, uspjeli su nečem drugom, da Srbiji nametnu svoje uslove — oblik političkog uređenja, saradnje organizacije sa Evropom, ali i sa međunarodnim Tribunalom.

 

Izvor.(Sputnik)

 

Ostavite komentar: