Grabar-Kitarović: Ne pada mi na pamet smjena Plenkovića

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da ima mnogo bolje odnose s premijerom Andrejom Plenkovićem nego što se o tome piše i kategorički odbacuje tvrdnje da je uključena u pripremanje “državnog udara” kako bi ga smijenila s vlasti.

“Tako nešto mi ne pada na pamet. Nisam osoba koja bi koristila obavještajnu ili paraobavještajnu zajednicu za poslove koji bi bili usmjereni protiv ikoga, a kamoli protiv predsjednika vlade”,rekla je Grabar-Kitarović u božićnom intervjuu Večernjem listu, čiji je dio danas objavila agencija Hina.

Ona je ocijenila da je optužba za rušenje premijera vrlo ozbiljna, i navela da je zbog toga morala da reaguje na te “paraobavještajne konstrukcije” jer je, kako je rekla, počela da se stvara opasna klima na koju nadležne državne institucije nisu reagovale.

Predsjednica Hrvatske dodala je da kada se kritički govori o radu vlade, na to se automatski gleda kao na napad na aktualnu vladu što, kako tvrdi, nije tačno.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da predsjednica Hrvatske ima pravo da izražava svoje političke stavove, a da Vlada radi svoj posao u skladu sa Ustavom.

On je to rekao u intervjuu Jutarnjem listu, odgovarajući na pitanje da li će se nakon smenjivanja savetnika predsjednice Mate Radeljića zaustaviti talas njenih kritika na račun vlade, prenosi Hina.

Kako je rekao, za smjenjivanje Radeljića saznao je iz medija i dodao da mu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na nedavno održanoj sejdnici Savjeta za nacionalnu bezbjednost nije rekla da mijenja saradnike.

Govoreći o kupovini vojnih aviona od Izraela, Plenković je rekao da može da kaže da će se ili kupiti ono što je odabrano ili će se poništiti postupak javne nabavke, prenose Novosti.rs.

 

Ostavite komentar: