Gadafijev sin zatražio podršku od Rusije za rješenje krize u Libiji

Sejf el Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija, pozvao je Rusiju da podrži plan za razrješenje libijskog pitanja, javila je televizija „El Arabija“.

Ta televizija objavila je izvještaj pozivajući se na navode izaslanika Sejf el Islama, koji je prošle nedjelje posjetio Rusiju predvodeći delegaciju iz Libije.

U Libiji trenutno postoje dve vlade. Prva je Vlada nacionalnog jedinstva (GNA), na čijem čelu je Fajel el Saraj i čije sedište je u Tripoliju, a kabinet druge vlade nalazi se na istoku zemlje i uživa podršku Nacionalne armije Libije, koju predvodi general maršal Halifa Haftar.

Te dve strane do sada nisu uspjele da postignu politički dogovor za razrešenje krize, navodi agencija.

Članovi libijske delegacije održali su sastanke sa ruskim zvaničnicima, među kojima i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim, i razgovarali o situaciji u Libiji, načinima za razrješenje krize i razjašnjenje pozicije Sejf el Islama.

Prema rečima njegovog izaslanika, sin bivšeg lidera Libije veruje da su za prevazilaženje krize neophodni dijalog o nacionalnom pomirenju koji uključuje sve zaraćene strane i transparentni izbori, preneo je Tanjug.

Sejf el Islam Gadafi nije se pojavio u javnosti otkako je pušten iz zatvora u junu 2017. godine, napominje agencija.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *