Evropska unija: Zapadni Balkan trenutno po strani

Evropska unija je zasad ostavila po strani snažnije napore za sređivanje problema Kosovo – Srbija i podsticanje evropskih reformi na zapadnom Balkanu.

Međutim, EU i dalje ima strategijski cilj da bezbjednosno, politički i ekonomski stabilizuje ovo područje.

Tačno je i da je Unija trenutno zaokupljena ključnim pitanjima Bregzita, izborima za Evropski parlament i formiranjem budućih institucija EU.

Šefovi diplomatija EU smatraju da važne svjetske sile mogu da pomognu u rješavanju kosovskog “gordijevog čvora”, što je nedavno u Savjetu bezbjednosti UN istakla i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Time su ovi zvaničnici odgovorili na opasku agencije Beta da se američka administracija, za razliku od EU, vidljivo uključila u rješavanje za region ključnog dogovora o sređivanju odnosa Beograda i Prištine, budući Vašington smatra da i za kosovsko pitanje može da izdejstvuje “istorijsko rješenje”, kakvo vjeruje da je postignuto između dvije Koreje.

Ali, kako su objasnili evropski diplomatski izvori u Luksemburgu, EU nikako nije napustila zapadni Balkan, o čemu svjedoče i jasni napori Berlina da obnovi dijalog Beograd – Priština.

Na opasku da jedino Berlin snažnije nastoji da to podstakne, kao i da Njemačka odbija “razgraničenje”, dok Vašington traži da se sve odmah pokrene s mrtve tačke i misli da bi svaki dogovor dvije strane bio prihvatljiv, ako ne bi ugrozio stabilnost regiona, rečeno je da i unutar EU ima različitih stavova.

Prema dobro obaviještenim njemačkim izvorima, Berlin je uvjeren da se EU tek na jesen može ozbiljnije pozabaviti kosovskim pitanjem i smatra da u novoj Evropskoj službi za spoljne poslove mora biti postavljena “jaka ličnost s jakim timom i ovlašćenjima” koja bi se bavila samo zapadnim Balkanom.

Njemačka će u drugoj polovini iduće godine biti i predsjedavajući EU, a državni sekretar u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot je izjavio da “ima utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema zapadnom Balkanu”, dodavši da će se Berlin snažno angažovati u našem regionu.

Danas na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova Unije, što je već neko vrijeme slučaj, nije bio zastoj u rješavanju kosovskog pitanja i drugih problema regiona. Mora se razumjeti, rekli su evropske diplomate, da članice i institucije Unije moraju hitno da se bave životno važnim pitanjima same Unije.

A to su izlazak iz članstva Velike Britanije, pripreme za izbore za Evropski parlament i krupne promjene kad je riječ o budućim čelnim položajima i sastavima Evropske komisije i drugih tijela Unije.

Јer, kako je objašnjeno, mnoge članice Unije misle da tek sa formiranjem novih institucija EU, posebno izborom nove Evropske komisije i čelnika Evropske službe za spoljne poslove, umjesto Federike Mogerini, zbivanja na Balkanu mogu više doći u prvi plan.

A, napominju evropski diplomate, ne može se zanemariti da su članice EU doprinijele saopštenju ministara Grupe 7 u kojem se podvlači “predanost bezbjednosti, stabilnosti, napretku i evropskoj perspektivi” zapadnog Balkana.

I posebno ukazuje na to da “bez istinske i cjelovite normalizacije odnosa Beograd-Priština kroz dijalog uz posredovanje EU ne može biti trajnog mira u tom regionu”, uz premjedbu da samo pravno obavezujući sporazum može omogućiti napredak Srbije i Kosova na putu ka Uniji.

Izvor.(B92)

Ostavite komentar: