EU: Ukinuti tarife i formirati Zajednicu srpskih opština

Evropska unija juče je ponovo insistirala na ukidanju jednostranih tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH i pozvala prištinske vlasti da nastave primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Povodom trećeg sastanka Savjeta za satabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova u Evropskom savjetu napominju da je SSP u osnovi odnosa EU i Kosova i da Prištini nudi “mogućnost održivog napretka i približavanja Uniji u skladu sa evropskom perspektivom regiona i stvara mogućnost za trgovinu i investicije“.

“EU naglašava važnost nastavka i efikasne primjene SSP, kao i drugih ugovornih obaveza uključujući oblasti trgovine i carina. EU duboko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i insistira na njihovom hitnom ukidanju”, kaže se u saopštenju Savjeta EU.

U Savjetu EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mjesta za poslovanje i investicije.

“Sve prepreke u oblasti trgovine moraju biti rješavane u okvirima odgovarajućih foruma i mehanizama, uz konstruktivno učešeće svih zainteresovanih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa”, navode u Savjetu.

EU u svom saopštenju nakom trećeg Savjeta za primjenu Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju sa Kosovom održanog u Briselu podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenzviranja rada na pravno obavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Srbije i Kosova.

“Sve dogovori iz dijaloga moraju u potpunosti biti primjenjeni bez daljih odlaganja, pogotovo sporazum iz 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština”, stoji u saopštenju Savjeta.

U Savjetu EU navode da se tokom sastanka sa prištinskim zvaničnicima razgovaralo i o reformskim prioritetima u oblasti vladavine prava, poštovanja osnovnih prava, reforme javne adminsitracije, ekonomskom razvoju kao i o obrazovanju i zaopšljavanju.

Na sastanku je prepoznat napredak u primjeni evropske reformske agende, a Priština pozvana na brzu primjenu vanrednih mjera.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, navodi se da je na Savjetu EU i Evropskom parlamentu da razmotre izvještaj Evropske komisije o ispunjenosti preostalih uslova za to.

Prethodno je otkazan zajednička konferencija za medija visoke predstavnice EU Federike Mogerini i kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja, iako je bila predviđena, a iz EU su naveli da će izdati saopštenje o sastanku.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *